Svet Hermanovih prijateljev

Herman Lisjak ima rad vse ljudi na svetu, zato je ob pomoči človeških prijateljev pripravil 29. občasno razstavo in v središče postavil Človeka. Vsebini, razstavljeni v štirih prostorih, sledimo od širšega pogleda na svetovno prebivalstvo, preko družine in doma do posameznika. Na razstavi spoznavamo vezi med človekom in vsem tistim, kar ga oblikuje kot družbeno in živo bitje.

Predstavljamo razvoj človeškega rodu, razlike in podobnosti med ljudmi in kulturami, družbene vloge ter različne oblike družin in domovanj. Dotikamo se kulture, dediščine, umetnosti, znanosti, arhitekture in spoznavamo človeško telo, čutila ter čustva.

Razstava je barvita in zasnovana interaktivno. Njen muzejski jezik navdušuje zlasti najmlajše, saj nagovarja k raziskovanju in usvajanju novih znanj skozi igro.

Uresničili smo načela enakih možnosti, upoštevali različnosti otrok in zagotovili optimalno dostopnost za vse. Otroški muzej Hermanov brlog je v celoti dostopen gibalno oviranim. Za slabovidne smo namestili lupe, za slepe pa smo pripravili noviteto v našem muzeju. Posneli smo avdio vodnik, uporabniki posnetkov potrebujejo le svoj telefon in slušalke. Na voljo so tudi predmeti za tipanje. Za skupine gluhih in naglušnih lahko zagotovimo tolmača v slovenskem znakovnem jeziku. Vsebine so dostopne v angleščini. Ob razstavi smo natisnili didaktični katalog, ki ga lahko otroci izpolnjujejo v muzeju, šoli ali doma. Pripravili smo računalniško igro, didaktična elementa o prepoznavanju delov človeškega telesa in veliko enostavnih nalog, ki jih lahko otroci kasneje utrjujejo tudi doma.

Razlogov za radovednost in obisk muzeja je več kot dovolj, kajne?

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani