Vabljeni na pogovorni večer z dr. Alešem Gabričem

Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 2. oktobra 2024, ob 19. uri vabi v muzejsko kavarno na pogovorni večer z dr. Alešem Gabričem, avtorjem monografije Od popolne neznanke do prisrčne prijateljice: Slovensko spoznavanje Japonske, njenih prebivalcev in običajev.

Dr. Aleš Gabrič, zgodovinar, avtor, urednik več znanstvenih monografij, ki raziskuje zlasti novejšo slovensko kulturnopolitično in kulturno zgodovino, v knjigi Od popolne neznanke do prisrčne prijateljice zajema skoraj dve stoletji poročil o Japonski, ki segajo od bežnih do bolj poglobljenih, ter natančno dokumentira in interpretira, kako so slovenski učenjaki, novinarji, umetniki in intelektualci spoznavali Japonsko in njene prebivalce ter o svojih dognanjih seznanjali slovensko bralstvo. Ob tem pronicljivo analizira spremembe v odnosu do Japonske in ponuja razmisleke o tem, kako so ti stiki vplivali na slovensko družbo.

Gost večera bo tudi dr. Klemen Senica, etnolog, predavatelj, raziskovalec in recenzent predstavljene knjige.

Z gostoma se bo pogovarjal dr. Tonček Kregar, direktor MnZC.

Vstop prost, prijazno vabljeni!

RAZPRODANO!!! Na Hermanovem odru

  • RAZPRODANO!

Dragi otroci in starši!
Herman Lisjak je že nestrpen in komaj čaka, da se vse v dvorani umiri, da se prižgejo odrske luči in da se pričnejo prijetne čarovnije z lutkami in igro. Da pa ne bo na sedmih predstavah sam, vas prijazno vabi, da se mu pridružite v svetu, polnem novih zgodb in glasbe. V prazničnem decembru se mu bo pridružil tudi Božiček.

Tudi letos lahko izberete rumeni ali zeleni abonma.

  • ob 10. uri: RUMENI ABONMA in izven
  • ob 11. uri: ZELENI ABONMA in izven

V vsakem terminu, ob 10. in 11. uri, bo na voljo 50 abonmajev, ostale vstopnice bodo namenjene za izven in bodo v prodaji v muzejski trgovini od torka pred sobotno predstavo.
Vse predstave bodo na ogled ob sobotah v Hermanovem otroškem gledališču. Namenjene so otrokom od dveh oziroma treh let in trajajo med 30 in 40 minut.

Cene:
abonma: 37,00 EUR, posamezna predstava: 6,00 EUR, decembrska predstava: 7,00 EUR.

Abonma lahko vpišete osebno v informacijski pisarni Muzeja novejše zgodovine Celje. Abonentska kartica je prenosljiva.
Abonma pa je lahko tudi lepo darilo.

Spored predstav letošnjega abonmajskega programa

 

Sobota, 19. oktober 2024, ob 10. in 11. uri

LILI IN BINE

Lutkovno gledališče Fru-Fru

Med šolskimi počitnicami se na travniku zbere pisana druščina. Čebelicama Lili in Binetu se pridružijo prijatelji pajek Pino, pikapolonica Polona, metuljčica Maja in mravlja Mija. Bine vsem pove, da se bo na gozdni jasi ustavilo potujoče gledališče in vsi hitijo, da ne zamudijo predstave. Toda nikjer ni kobilice Karlija, ki je skočil na drevo in zdaj tam sam preganja dolgčas. Ga bodo prijatelji našli in pravočasno prišli do gledališča?

4+, 35 minut

 

Sobota, 16. november 2024, ob 10. in 11. uri

KVAK SE PA TUKAJ DOGAJA

Frnikola

Lovro je ves na trnih, muči ga trema, saj je za vse obiskovalce pripravil gledališko predstavo! In ravno, ko se Lovro dovolj opogumi, se v prostoru pojavi njegova prijateljica Hana in poskrbi za pravo zmešnjavo. Glasno govori, se preriva med ostalimi gledalci, žveči bonbone in odmetava papirčke na tla, se reži kot ena žaba, skratka niti malo ne razume, kaj se dogaja! Skozi zabavne pripetljaje Hana spozna, kako zelo pomembno je, da opazujemo svet okoli sebe in razumemo, da nismo sami.

2+, 40 minut

 

Sobota, 21. december 2024, ob 10. in 11. uri

PRAVLJICA ZA ŠKRATE

Gledališče KUKUC

Škratka Pripovedovalka potuje v pravljico. Svojo pot je začrtala kot povabilo v svet, ki mu vlada otroška domišljija. Del najlepše pravljice na svetu postanejo kovčki, pa igrače in predmeti ter celo otroci. Navdihujoča avtorska predstava v sebi nosi pomembna sporočila tudi o pomoči drugim in pravem pomenu praznikov. Bo konec pravljice srečen in pravičen?

2+, 30 minut

+ OBISK BOŽIČKA

 

Sobota, 15. februar 2025, ob 10. in 11. uri

PREPIKAPOKAJMO SVET

Lutke Pika-poka

V igrani predstavi se prav iz dolgočasja rodi prava pustolovščina, ki odkriva lepote našega sveta. Le kdo ne bi želel obiskati vroče afriške puščave ali se sproščati ob azijskih ritmih? Mogoče te mika, da bi pokukal v zakulisje dela ameriškega režiserja in okusil posebne avstralske specialitete? »Kdaj začnemo?« »Ja, zdaj. Le Zemljo še prižgemo!«

3+, 35 minut

 

Sobota, 22. marec 2025, ob 10. in 11. uri

VEVERIČEK POSEBNE SORTE

Kaličopkovo gledališče

Veverice najraje skačejo in se lovijo. Čopko, najmlajši veveriček mame Puhanke, pa ne more skakati, ker se je skotil drugačen. Eno tačko ima nenavadno skrivljeno in tanjšo od druge. Mami je zelo hudo, a v gozdu so prijatelji, ki ji pomagajo sprejeti posebnost njenega Čopka. Medtem ko druge veverice skakljajo naokoli, se je vse bolj priljubljeni Čopko naučil računati, peti in celo napovedati vreme.

3+, 35 minut

 

Sobota, 19. april 2025, ob 10. in 11. uri

O BELEM MUCKU, KI JE BIL ČISTO ČRN

Lutkovno gledališče Fru-Fru

Danes v družini Belimuc pričakujejo naraščaj. Očka se nestrpno sprehaja sem in tja, ko se končno iz košare zasliši nežno mijavkanje. Mama in očka Belimuc si presrečna ogledujeta male mucke, nato pa osuplo obstojita, ko med samimi majhnimi belimi kepicami zagledata drobno črno glavico. Kaj takega se v njihovi družini še nikoli ni zgodilo. Predstava nagovarja k strpnosti in razumevanju drugačnosti.

2+, 30 minut

 

Sobota, 24. maj 2025, ob 10. in 11. uri

PALČEK NOS

Gledališče iz desnega žepka

Lepega Jakoba zaradi njegove predrznosti doleti kazen. Sedem let mora služiti Zeliščni coprnici in v tem času postane odličen kuhar. A kazen s tem ni odslužena. Coprnica ga spremeni v palčka z dolgim nosom in ga pošlje v svet. Jakob postane vojvodov glavni kuhar in spozna, da sta znanje in srce pomembnejša od lepega videza.

4+, 45 minut

  • Spoštovani, abonmaji za letošnjo sezono so razprodani!

V Galeriji Božena na ogled nova občasna razstava Vrnitev Marije Braut

Od torka, 10. septembra 2024, v Galeriji Božena v Fotohiši Pelikan na ogled nova gostujoča mednarodna razstava, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem mesta Zagreb z naslovom Vrnitev Marije Braut. V Celju rojena hrvaška fotografinja Marija Braut (1929-2015) je imela 12 let, ko se je z družino preselila v Zagreb, kjer je ostala do konca življenja.

Kakor Josip Pelikan v Celju, je tudi Marija Braut bila neutrudna kronistka mesta Zagreb ter njegovih ljudi, kar je tudi osrednja vsebina razstave. Slednjo v Galerij Božena spremlja dokumentarni film z naslovom “Marija hoda tiho”, v katerem Marija spregovori govori o svojem privatnem in poklicnem življenju.

Brautova (rojena Kračun), ki je razstavljala po vsem svetu, se s to razstavo vrača v rodno Celje z izbranimi fotografijami njej ljubljenega Zagreba.

Na ogled do 7. decembra 2024!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani