Brezplačni sobotni ogled Galerije Božena

Vabljeni tudi to soboto, 17. decembra 2022, med 9. in 13. uro na brezplačni sobotni ogled Galerije Božena, ki je svoja vrata odprla v četrtek, 27. oktobra 2022 in je poimenovana v spomin in poklon mlajši Pelikanovi hčeri, ki je v hiši stanovala in delala vse svoje življenje. Namenjena je prezentaciji in promociji tako fotografske dediščine kot sodobne fotografske ustvarjalnosti in umetnosti.

Vse do 8. januarja 2023 je v galeriji na ogled razstava fotografinje Klavdije Žitnik z naslovom Gozdne vile.

Vabljeni, vstop prost!

Vabljeni!

Zavarovalnica Triglav d.d.
NovaKBM

Vabljeni na pogovorni večer z Orlandom Uršičem, avtorjem zgodovinskega romana Krušni oče

Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 21. decembra 2022, ob 18. uri vabi v muzejsko kavarno na pogovorni večer z Orlandom Uršičem, avtorjem romana Krušni oče.

Zgodovinski roman Krušni oče Orlanda Uršiča, založnika in občasno tudi književnega ustvarjalca, ni le literarna biografija še danes kultnega tekstilnega industrialca in filantropa Josipa Hutterja ter njegove družine, pač pa odseva tudi družbeno realnost nekoč narodnostno razdeljenega mesta Maribor.

Zgodba se dogaja v času druge svetovne vojne in nekaj let po njej, ko so številni ljudje izgubili svoja imetja in družinske člane, mnogim pa je ta čas prekrižal načrte ter jim odvzel njihove sanje, hotenja in možnosti.

Z avtorjem se bo pogovarjal direktor MnZC, dr. Tonček Kregar.

Vstop prost.

Prijazno vabljeni!

RAZPRODANO! Jelkin čudež in obisk Božička

Muzej novejše zgodovine Celje vas v soboto, 17. decembra 2022, ob 10. uri vabi v Otroški muzej Hermanov brlog na predstavo Jelkin čudež.

Na zaprašenem podstrešju bo letos med prazniki oživela topla, humorna in iskriva zimska pravljica o hrepenenju, prijateljstvu in drobnih čudežih. Z voščeno punčko Jelko oživijo igrače, ki so pristale med staro šaro, oživi tudi dežnik Luknjač in star pokvarjen radio Rado, ki zapoje samo delčke pesmic, saj se celih ne spomni več.

Po predstavi nas bo obiskal Božiček!

V sklopu abonmaja Na Hermanovem odru in izven.

Vstopnice za tokratno predstavo so 6 EUR in jih lahko kupite od torka, 13. decembra 2022, v informacijski pisarni muzeja.

Vabljeni!

Vstopnice za predstavo so R A Z P R O D A N E ! 

Vabljeni na ogled fotografske razstave Gozdne vile

Od četrtka, 8. decembra 2022, je v Galeriji Božena na ogled nova samostojna fotografska razstava Klavdije Žitnik z naslovom Gozdne vile.

Na mokrokolodijskih fotografijah Klavdija Žitnik predstavlja žensko povezovanje z naravo, sinhronizacijo z naravnimi cikli in čiščenje procesov, ki jih ponotranjimo v življenjskem slogu, ki od nas zahteva hitrost, konstanten napredek in pogosto disociiranost od lastnega telesa in duše. Fotografije pozivajo k izstopu iz začaranega kroga materializma in vseh zahtev, ki jih le-ta polaga na nas, ter nakazujejo obrat k naravi in intuiciji. Njihova inspiracija izvira iz šamanizma in filozofije o stiku med človekom, naravo in spiritualnostjo, ki je z njim povezana.

Več o avtorici in njeni tehniki sli lahko preberete tukaj (klik!).

Vabljeni k ogledu fotografij z odprtje razstave (klik!).

Razstava bo na ogled do 8. januarja 2023.

Ta veseli dan kulture v Muzeju novejše zgodovine Celje

V soboto, 3. decembra 2022, na Ta veseli dan kulture, vas med 9. in 13. uro vabimo v naš muzej in v dislocirano enoto muzeja –  Fotohišo Pelikan, kjer si boste lahko brezplačno ogledali stalne in aktualne občasne razstave.

V galerijskih prostorih MnZC si boste lahko ogledali novo občasna razstavo Obrazi Milana Lorenčaka, ki je nastala ob 100-letnici slikarjevega rojstva.

Vabljeni tudi v Fotohišo Pelikan, kjer si lahko med 9. in 13. uro v Galeriji Božena ogledate občasno razstavo Lepota je ženskega imena, ki predstavlja izbor portretnih, promenadnih in drugih fotografij Josipa Pelikana, na katerih so upodobljene ženske, sicer njegov pogost in priljubljen motiv.

V Otroškem muzeju Hermanov brlog pa bo ta dan, ki je obenem tudi svetovni dan invalidov, ob 11. uri predstavitev stalne zbirke iger in igrač za otroke s slepoto in slabovidnostjo.

Vljudno vabljeni!

VSTOP PROST!

© 2019 Muzej novejše zgodovine Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani